Pizza z anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno tylko trochę urosnąć - wystarczy 25-30 min.
2.Przygotowanie sosu:
Wymieszać w miseczce koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać.
3.Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia do pożądanych wymiarów - u mnie okrąg taki, żeby zmieścił się na blaszkę piekarnika.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym.
Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w pióra, oliwki w plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Anchois rozłożyć równomiernie na pizzy, najlepiej drobiąc je w mniejsze kawałki.
Wierzch posypać oregano i startym żółtym serem.
Piec w gorącym piekarniku (220 stopni) przez około 25 minut.
Porady
Pizzę pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. Czas pieczenia należy jednak kontrolować, ponieważ pizzę łatwo jest przypalić.
Idealna pizza ma zarumienione i chrupiące brzegi.
Komentarze