Pizza z anchois

0 (0 ocen)

  • 60 min

Duża rodzinna pizza z anchois

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
    - 2 łyżki oleju
    - 3- 4 gram drożdży w proszku
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - szczypta gałki muszkatołowej

    Sos:
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 ząbki czosnku
    - oregano, sól, pieprz

    Farsz:
    - małe opakowanie zielonych oliwek
    - 1 cebula
    - puszka anchois
    - 1 czerwona papryka
    - 150 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno tylko trochę urosnąć - wystarczy 25-30 min.
  • 2. Przygotowanie sosu:
    Wymieszać w miseczce koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać.
  • 3. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia do pożądanych wymiarów - u mnie okrąg taki, żeby zmieścił się na blaszkę piekarnika.
    Ciasto posmarować sosem pomidorowym.
    Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w pióra, oliwki w plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Anchois rozłożyć równomiernie na pizzy, najlepiej drobiąc je w mniejsze kawałki.
    Wierzch posypać oregano i startym żółtym serem.
    Piec w gorącym piekarniku (220 stopni) przez około 25 minut.

Porady

Pizzę pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. Czas pieczenia należy jednak kontrolować, ponieważ pizzę łatwo jest przypalić. Idealna pizza ma zarumienione i chrupiące brzegi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować