Domowa pizza włoska

  • wyświetlono: 1010 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków, ale żeby zjeść taką prawdziwą, potrzeba nam będzie odpowiednich składników, które są trudne do zdobycia, ale na pewno tańsze i łatwiejsze niż podróż do Włoch :) Nie mylić z Warszawskimi :P Sam mam kiedyś nadzieję, że odwiedzę kolebkę ojców tego pysznego dania

programistapogodzinach
  • 120min

Składniki

Ciasto (4 pizze po 10-15 cm):
600 g mąki włoskiej typu “00”
365 ml ciepłej wody
22 g świeżych drożdży
1,5 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Sos pomidorowy:
400 g pomidorów słodkich, miękkich
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżo posiekanego oregano
1/2 łyżeczki soli
Dodatki(na 1 pizzę):
3-4 plastry włoskiego salami
3-4 pomidorki cherry pokrojone w plastry
starty ser mozzarella do posypania
3-4 pieczarki pokrojone w plastry

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa pizza włoska

  • 1. Mąkę typu “00” nie jest tak trudno dostać, jak się okazuje w każdym z delikatesów, bez problemu ją znajdziemy. Inaczej jest już pomidorami używanymi do sosu, które powinny być słodkie i miękkie. Najlepiej sprawdzą się tutaj te z puszki, taki mamy klimat można spuentować :) Gdy zaopatrzymy się w te składniki, możemy przystąpić do dzieła. Do szklanki wsypujemy 1 łyżkę mąki, pokruszone drożdże, cukier i 1/3 szklanki wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto aż do momentu będzie elastyczne i przestanie kleić się do ręki. Mi zajęło to około 12 minut, to jeden z sekretów włoskiego ciasta - długie wyrabianie. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę i zabieramy się za sos. On również jest czasochłonny, dlatego niezwłocznie, podsmażamy delikatnie na oliwie, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy resztę składników. Dusimy około godzinę do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć.

    Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz przystępujemy do przygotowania naszej pizzy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i formujemy kształt, na którym będziemy piec. Ja osobiście piekłem na spodzie od tortownicy, jeżeli jednak macie kamień do pizzy to polecam tą drugą opcję. Tworzymy rogi, smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i kładziemy dodatki. Staramy się nie przesadzić z nimi, ponieważ najsmaczniejsze w pizzy włoskiej jest właśnie ciasto i sos :) Pieczemy na dolnej półce piekarnika, w zależności od jego mocy 15-20 minut w 220°C. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiataCiastomąkapizzapysznaprzepiswłoska00prawdziwa

Komentarze

Podobne przepisy

image-12cd864

Dodane przez: viki2903

Domowa pizza

Domowa pizza smakuje sto razy lepiej...

domowa pizza

Dodane przez: karolinajedynak24

DOMOWA PIZZA

Pizza jest puszysta chrupiąca...

Domowa pizza

Dodane przez: anik9

Domowa pizza

Uwielbiam domową pizze, żadna gotowa...

image-0itnk1v

Dodane przez: zrobtosmacznie

DOMOWA PIZZA

Dziś przedstawię Wam prosty, sprawdzony...

Domowa pizza

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Domowa pizza

Zapraszam na pyszną, domową pizzę...

pizza

Dodane przez: juchab

Pizza domowa

Moja pierwsza prawdziwa pizza....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE