Domowa pizza włoska

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków, ale żeby zjeść taką prawdziwą, potrzeba nam będzie odpowiednich składników, które są trudne do zdobycia, ale na pewno tańsze i łatwiejsze niż podróż do Włoch :) Nie mylić z Warszawskimi :P Sam mam kiedyś nadzieję, że odwiedzę kolebkę ojców tego pysznego dania

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto (4 pizze po 10-15 cm):
    600 g mąki włoskiej typu “00”
    365 ml ciepłej wody
    22 g świeżych drożdży
    1,5 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    Sos pomidorowy:
    400 g pomidorów słodkich, miękkich
    1 łyżka oliwy
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka świeżo posiekanego oregano
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatki(na 1 pizzę):
    3-4 plastry włoskiego salami
    3-4 pomidorki cherry pokrojone w plastry
    starty ser mozzarella do posypania
    3-4 pieczarki pokrojone w plastry
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza

Domowa pizza włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę typu “00” nie jest tak trudno dostać, jak się okazuje w każdym z delikatesów, bez problemu ją znajdziemy. Inaczej jest już pomidorami używanymi do sosu, które powinny być słodkie i miękkie. Najlepiej sprawdzą się tutaj te z puszki, taki mamy klimat można spuentować :) Gdy zaopatrzymy się w te składniki, możemy przystąpić do dzieła. Do szklanki wsypujemy 1 łyżkę mąki, pokruszone drożdże, cukier i 1/3 szklanki wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto aż do momentu będzie elastyczne i przestanie kleić się do ręki. Mi zajęło to około 12 minut, to jeden z sekretów włoskiego ciasta - długie wyrabianie. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę i zabieramy się za sos. On również jest czasochłonny, dlatego niezwłocznie, podsmażamy delikatnie na oliwie, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy resztę składników. Dusimy około godzinę do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć.

    Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz przystępujemy do przygotowania naszej pizzy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i formujemy kształt, na którym będziemy piec. Ja osobiście piekłem na spodzie od tortownicy, jeżeli jednak macie kamień do pizzy to polecam tą drugą opcję. Tworzymy rogi, smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i kładziemy dodatki. Staramy się nie przesadzić z nimi, ponieważ najsmaczniejsze w pizzy włoskiej jest właśnie ciasto i sos :) Pieczemy na dolnej półce piekarnika, w zależności od jego mocy 15-20 minut w 220°C. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować