Domowa włoska pizza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jej wygląd, zapach i smak przywodzą na myśl prawdziwą włoską pizze. Jest cienka i chrupiąca, po prostu znakomita;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO (na 4 spody):
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3,5 szklanki mąki
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soli
    ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

    SOS (na 1 spód):
    2 łyzki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    oregano

    DODATKI (na 1 spód):
    3 plasterki szynki szwardzwaldzkiej
    2 pomidorki cherry
    7 kuleczek mini mozzarelli
    wiórki mozzarelli
    1/4 cebuli pokrojonej w kosteczkę
    sałata rukkola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza Ciasto Ciasto na pizze

Domowa włoska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozdrobnić w małej miseczce, zalać łyżeczką cukru, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut, aby się rozpuściły. Po tym czasie należy je wymieszać łyżeczką, tak by postał zaczyn.
  • 2. Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, dodać oliwę i sól. Zagniatać dolewając ciepłej wody. Ciasto musi mieć stałą konsystencję. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk. Jest rozciągliwe, jakby z gumy.
  • 3. Ciasto w misce i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na czas 1 godziny.
  • 4. Gotowe ciasto dzielimy na 4 kulki, z których kolejno formujemy okrągłe cienkie spody do pizzy. W tym celu używamy wałka. Nie trzeba podsypywać mąką, bo ciasto się zupełnie nie klei.
  • 5. Brzegi zawijamy. Jeśli mamy ochotę to wcześniej wkładamy do nich paseczki sera żółtego. Spód przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • nakładamy nasze ulubione dodatki 6. Tak przygotowany spód smarujemy sosem (łyżka z oliwy, wymieszana z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i oregano, bazylią). Wykładamy nasz ulubione składniki. W tym przypadku: szynka schwardzwaldzka, kuleczki mozzarelli, pomidorki i cebulę.
  • pol 7. Całość posypujemy startym serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika na czas 15 minut, do temperatury ok. 200 stopni.
  • gotowa pizza 8. Pizza po wyciągnięciu z pieca jest lekko zarumieniona. Przekładamy ją na talerz i posypujemy rukkolą. Smakuje jak prawdziwa włoska pizza;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować