domowa konserwa czosnkowa

4.51 (154 ocen)

  • 30 min

Domowa konserwa jest nie tylko smaczna ale też zdrowsza niż sklepowa. A największą jej zaletą jest to, że przynajmniej wiemy co w niej jest. Przygotowanie nie jest trudne ale rozciągnięte w czasie. Z podanych składników wychodzi 6 słoiczków więc mamy zapas na jakiś czas.

  • 30 min

Składniki:

  • 1200 g mięsa mielonego z łopatki
    600 g podgardla lub świeżego boczku
    3 ząbki czosnku
    łyżka majeranku
    łyżka soli
    pieprz gruboziarnisty
    łyżka żelatyny (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Wędliny

Domowa konserwa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgardle zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę razem w podgardlem. Dodać sól, przyprawy i sypką żelatynę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • 2. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć do nich mięso zostawiając od góry około 2 cm miejsca na tłuszczyk i galaretkę. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu około półtorej godziny, zostawić do wystudzenia a następnego dnia czynność powtórzyć. Konserwa nadaje się do jedzenia kiedy całkowicie wystygnie, tłuszczyk zastygnie a galaretka stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować