Domowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błony, jeśli chcemy mieć bardzo chudą wędlinkę usuwamy tłuszczyk, ja pozostawiłam wszystko razem - wędlina jest soczystsza. Mięso kroimy na małą kosteczkę , posypujemy solą peklową dokładnie mieszamy, zawijamyw folie spożywczą odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie dodajemy majeranek, żelatynę(posypujemy po mięsie) i wodę, wszystko dobrze mieszamy, wkładamy do woreczka przeznaczonego do szynkowarów, dobrze uciskamy ręką, nie moze byż powietrza pomiędzy kawałeczkami karkówki. Umieszaczamy w szynkowarze, zaciskamy, odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie parzymy w 80 stopniach przez 2 godziny. Studzimy, wkładamy na 12 godzin do lodówki i.... smacznego.
Porady
Jeśli nie mamy szynkowara mięsko wkładamy do foliowego woreczka dobrze dociskamy, ściskamy woreczek , zawiązujemy wrzucamy do garnka wodą nie wrzącą tylko cały czas na dnie ,,bąbelkującej" parzymy 2 godziny
Komentarze