Pulpety z dorsza to jedno z smaczniejszych dań rybnych jakie przygotowałam. Kotleciki są nie tylko pyszne ale małokaloryczne, wręcz dietetyczne. Podałam je z gotowanymi batatami i surówką. Danie zaliczam do bardzo smacznych.
40 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
500 -600 g filetów z dorsza
sól, pieprz do smaku
1/2 czerwonej papryki
natka pietruszki
koperek
1 mała cukinia
2 jajka
4 kromki chleba tostowego
por, biała część
odrobina oleju
DODATKOWO :
2 bataty
1 opakowanie mixu sałat
sól
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
Dietetyczne pulpety z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem.
Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę- chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na 20 minut.
2.Z masy formujemy małe pulpety które dobrze dociskamy w dłoni aby się nie rozpadły. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy na lekko naoliwionej blaszce z piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 % C. Po 10 minutach obracamy je łopatką na drugą stronę. Po upieczeniu wykładamy na talerz.
3.Bataty obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy 1 łyżkę masła, lekko solimy i mieszamy.
Sałatę płuczemy, osuszamy i polewamy oliwą.
Na talerz układamy porcje surówki, bataty i kotlety z dorsza.
Danie jest bardzo smaczne, polecam.
Komentarze