Dietetyczne pulpety z parowaru

4.49 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Od pewnego czasu każde mieso przyrządzam na parze. To jest mój dietetyczny zamiennik kotletów mielonych - rodzina je uwielbia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 łyzki bułki tartej
    2-3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych (niekoniecznie)
    przyprawa do mięsa Knor lub Wegeta
    pieprz prawdziwy
    majeranek, tymianek, bazylja
    natka pietruszki lub koperek
    por
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dietetyczne pulpety z parowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety w parowarze 1. Mięso przygotować tak jak na kotlety mielone. Cebulę drobniutko pokroić, dodać do mięsa, jak również czosnek przecisnięty przez praskę. Nastepnie dodać resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić na ok. godzinę w lodówce.
    Uformować kulki o średnicy 2cm i ułożyć na dolnym poziomie w parowarze. (Nie robimy panierki). Wierzch pulpetów posypać pokrojonym w plasterki porem. Parowar można zastąpić wkładką do gotowania na parze lub zwykłym sitkiem, ustawionym na garnku z wodą i przykrytym pokrywką. Gotować 45 min.

Porady

Propozycja podania: z ziemniakami ugotowanymi równiez na parze i sałatą z dodatkiem jogurtu naturalnego i szczypiorku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować