Dietetyczne naleśniki ryżowe z nadzieniem mięsnym

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Co można szybkiego, zdrowego i smacznego zrobić na obiad, który będzie się składał z 2 porcji,a mamy na to 30 min czasu?Odpowiedź przyszła bardzo szybko- naleśniki ryżowe, nadziewane gotowanym kurczakiem i warzywami na parze z podkładem kotlin lightAle już nie przedłużając- przejdźmy do dzieła!

  • 30 min

Składniki:

  • -120 g mąki ryżowej (Melvit)
    -80 g białka jaja (2 kurze jajka rozmiaru"L"-pamiętamy o wyrzuceniu żółtka)
    -200 ml mleka 0,5 % (Łaciate)
    -100 g kurczaka gotowanego
    -200 g warzyw na patelnie (Mroźna Kraina- Biedronka)
    -30 g ketchup kotlin light (60% mniej kalorii-nie zawiera cukru)
    -papryka ostra
    -oregano
    -pieprz
    -olej ryżowy (do namoczenia ręcznika papierowego w celu nasmarowania patelni)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Dietetyczne naleśniki ryżowe z nadzieniem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dzieła !

    Odważamy i kroimy kurczaka na drobne kwadraciki - wrzucamy do parowaru na pierwszy poziom (doprawiamy według uznania w/w przyprawami).
  • 2. Odważamy warzywa, wrzucamy do parowaru na drugi poziom (doprawiamy według uznania
    w/w przyprawami).
  • 3. W czasie gotowania kurczaka i warzyw, do naczynia wsypujemy mąkę ryżową, zbijamy białko jaja, wlewamy mleko, wszystko dokładnie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję.
  • 4. Przygotowaną wyżej masę wylewamy chochelką na nasmarowaną wcześniej patelnię olejem ryżowym (polecam patelnię do naleśników- w Biedronce jest to koszt 13 złotych), czas smażenia naleśnika jest zależny od patelni i ustawionego palnika, należy jednak sugerować się odchodzącymi bokami - miejmy na uwadze, że z mąki ryżowej wyjdą nam one trochę bledsze aniżeli z maki pszennej.
  • 5. W czasie smażenia naleśników, wyjmujemy ugotowanego kurczaka i warzywa oraz drobno je kroimy, kolejno mieszamy, by uzyskać w miarę stałe i lepkie nadzienie.
  • 6. Na gotowe naleśniki jako sos rozcieramy ketchup Kotlin Light- doskonała alternatywa dla kalorycznych i tłustych sosów.
  • 7. Wykładamy nadzienie, zawijamy.

    Gotowe!
    Smacznego!

Porady

Ciekawostka na koniec: Mąka ryżowa jest doskonałą opcją na zamianę przetwarzanej stokroć mąki pszennej. Ponadto zawiera mniej kalorii i jest znacznie bardziej lekkostrawna. Dodatkowo jeżeli weźmiemy pod lupę mąkę ryżową wytwarzaną z brązowego ryżu, znajdziemy w niej źródło manganu, magnezu, fosforu i wszystkie witaminy z grupy ! Co najważniejsze nie zawiera ona ani grama cholesterolu . Pozdrawiam gorąco!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować