Dietetyczna naleśnikowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto do naleśników z mąki pszennej, otrębów żytnich, jajka, mleka, wody i maślanki - konsystencja płynna, lejąca + przyprawy jakie chcemy.
Smażymy cienutkie naleśniki na patelni teflonowej (bez tłuszcz).
2) podsmażamy mięso mielone z dodatkiem dwóch łyżeczek koncentratu + przyprawy. Ja preferuje zioła prowansalski. Tłuszcz odlewamy i dalej smazymy do suchości
3) warzywka mrożone odmrażamy na patelni z dodatkiem małej ilości wody- do miękkości
4) pieczarki podsmażamy z cebulką oraz czosnkiem
5) przygotowujemy 'sos' do polania zapiekanki
-ubijamy białko jaja po czym dodajemy jogurt naturalnu 0%,zmiiksowanego pomidora z mozarellą i odrobiną mleka.
Żaroodporne naczynie smarujemy małą ilością masełka i układamy 2 naleśniki, następnie mięso+ garstka warzyw i tak na zmianę. na ostatniej wartwie mają znaleść się tylko naleśniki i polewamy wszystko naszym sosem z jogurtu naturalnego.
Komentarze