DIETETYCZNA NALEŚNIKOWA ZAPIEKANKA

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszna, dietetyczna zapiekanka. Idealna dla każdego!

  • 30 min

Składniki:

  • Mielone mięso z kurczaka lub indyka - 30dag
    8 naleśników
    pieczarki
    warzywa mrożone: marchewka z groszkiem, brokuły, fasolka szparagowa
    koncentrat
    białko jaja
    pomidor
    czosnek
    jogurt naturalny
    mocarella light

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Dietetyczna naleśnikowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto do naleśników z mąki pszennej, otrębów żytnich, jajka, mleka, wody i maślanki - konsystencja płynna, lejąca + przyprawy jakie chcemy.
    Smażymy cienutkie naleśniki na patelni teflonowej (bez tłuszcz).
    2) podsmażamy mięso mielone z dodatkiem dwóch łyżeczek koncentratu + przyprawy. Ja preferuje zioła prowansalski. Tłuszcz odlewamy i dalej smazymy do suchości
    3) warzywka mrożone odmrażamy na patelni z dodatkiem małej ilości wody- do miękkości
    4) pieczarki podsmażamy z cebulką oraz czosnkiem
    5) przygotowujemy 'sos' do polania zapiekanki
    -ubijamy białko jaja po czym dodajemy jogurt naturalnu 0%,zmiiksowanego pomidora z mozarellą i odrobiną mleka.

    Żaroodporne naczynie smarujemy małą ilością masełka i układamy 2 naleśniki, następnie mięso+ garstka warzyw i tak na zmianę. na ostatniej wartwie mają znaleść się tylko naleśniki i polewamy wszystko naszym sosem z jogurtu naturalnego.

    Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 40 min

Porady

Można dodać również inne warzywka np cebulę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować