Ciasto drożdżowe, owsiane na mleku kokosowym

  • wyświetlono: 3406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Drożdże wkładamy do miski i sparzamy je wrzątkiem, dodajemy trochę letniej wody , łyżką ksylitol, sól oraz 2 łyżki mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20m aby drożdże mogły pracować.W między czas zalewamy daktyle letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia.Na

Składniki

-póltora szklanki mleka kokosowego (u mnie domowe-1/4 szklanki wiórek bez siarki + 3/4 szklanki wody- blendujemy i przecedzamy)
-50g drożdzy spażonych wrzątkiem
-400g mąki owsianej(u mnie zmielone płatki owsiane)
-100g mąki pszennej
-3jajka
-truskawki
-szczypta soli

-100g ksylitolu
-100ml oleju rzepakowego
-8daktyli
-wiórki które zostały z mleka wykorzystujemy do kruszonki

kruszonka:
-pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
-wiórki kokoswe , które zostały po mleku kokosowym
-2 łyżki miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe, owsiane na mleku kokosowym

  • 1. Drożdże wkładamy do miski i sparzamy je wrzątkiem, dodajemy trochę letniej wody , łyżką ksylitol, sól oraz 2 łyżki mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20m aby drożdże mogły pracować.
    W między czas zalewamy daktyle letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia.
    Następnie ubijamy żółtka jaj z resztą ksylitolu do uzyskania ładnej , gładkiej masy.
    Tak gotową masę przelewamy do zaczynu, dodając mleko kokosowe ,resztę mąk , białka jajka oraz olej.
    Wszystko mieszamy oraz wyrabiamy ciasto na stolnicy(około 15min). Jeśli będzie się zbyt mocno kleiło można dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo. Gotowe ciasto przekładamy do miski przykrywając ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1h).
    W tym czasie przygotowywujemy kruszunkę:
    wiórki, płatki oraz miód wkładamy do miski i zgniatamy

    Po upływie wyrastania ciasta, wyrabiamy je ponownie,ale tylko chwilę. Następnie przekładamy na blaszkę, wbijamy daktyle, pokrojone truskawki oraz posypujemy kruszonką, delikatnie przyciaskając.
    Wkładamy ciasto do piekarnika, do ponownego wyrośnięcia, temperatura 100C na około 15-20min, później zwiększamy temperature do 180-200C (zalezności od piekarnika) i pieczemy do uzyskania suchego patyczka około 40-50min, Trzeba sprawdzać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzuciasto drożdżowe na mleku kokosowym kokos truskawki owoce owsiane razowe zdrowe dietetyczne

Komentarze

Podobne przepisy

Ryż na mleku kokosowym z mango

Dodane przez: PolskaGotuje

Ryż na mleku kokosowym z mango

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem...

Jabłka z ryżem na mleku kokosowym

Dodane przez: alaaa

Jabłka z ryżem na mleku kokosowym

Ryż na mleku kokosowym robiłam...

deser quinoa

Dodane przez: PolskaGotuje

Quinoa na mleku kokosowym z musem malinowym

Pyszny deser z quinoa i musu malinowego...

Makowiec na cieście krucho- drożdżowym

Dodane przez: rzelkazag

Makowiec na cieście krucho-drożdżowym

W moim domu zawsze na Wigilijnym...

owsianka na mleku kokosowym

Dodane przez: dagooshya

Owsianka na mleku kokosowym z karmelizowanym...

Pyszne i zdrowe śniadanko

Kasza jaglana na mleku kokosowym z owocowym smoothie

Dodane przez: Martyna1991

Kasza jaglana na mleku kokosowym z owocowym...

Słoneczny , zdrowy deser przywołujący...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE