Deserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem ekspandowanym

4.67 (3 ocen)

  • 2 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ekspresowe w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i apetycznie wyglądające deserki jogurtowe. Użyłam owoców leśnych, które zebrałam w ubiegłe wakacje i miałam jeszcze zachomikowane na dnie zamrażarki, oczywiście w sezonie można użyć świeżych. Jednak te mrożone dają dodatkowy efekt orzeźwienia i miłe uczucie ochłody w upalny dzień, dlatego gorąco polecam podczas majowego oraz letniego grillowania.

  • 2 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 2 porcje:
    200 g jogurtu nadbużańskiego
    2 łyżki orkiszu ekspandowanego
    łyżka malin mrożonych lub świeżych
    łyżka jeżyn mrożonych lub świeżych
    łyżka jagód mrożonych lub świeżych
    2 łyżki miodu
    do przybrania:
    maliny, jeżyny, jagody, pszenica ekspandowana, listki bazylii cytrynowej
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem ekspandowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Deser proponuję przygotować w słoiczkach o pojemności 150-200ml.
    Na dno każdego słoiczka dajemy czubatą łyżkę jogurtu, następnie łyżkę pszenicy, kilka malin, jeżyn i jagód. Dajemy drugą czubatą łyżkę jogurtu. Wierzch polewamy miodem i dekorujemy owocami, pszenicą i bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować