Deser z masą budyniowo- serową i truskawkami w galaretce

5 (6 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Pyszny deser idealny na każdą okazję. Dla małych i dużych łakomczuchów.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: na 4-6 deserków
    warstwa truskawek w galaretce:
    • galaretka truskawkowa,
    • 350 ml wrzatku,
    • kilka truskawek,
    warstwa budyniowa z mascarpone:
    • budyń śmietankowy,
    • 300 ml mleka,
    • 250 g serka mascarpone,
    • 2-3 łyżeczki cukru (u mnie ksylitol),
    oraz:
    • wiórki kokosowe, płatki migdałowe, truskawki, mięta
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z masą budyniowo- serową i truskawkami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i odstawiamy do stężenia.
    Do pucharków dajemy truskawki i zalewamy przestudzona galaretką. Pucharki możemy delikatnie przechylić. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
    Budyń mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy ksylitol i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając. Zdejmujemy z gazu i stopniowo dodajemy serek cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji kremu, studzimy. Jeśli masa wydaje nam się mało słodka możemy trochę dosłodzić. Masę wykładamy na galaretkę i dekorujemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować