Placek z wkładką serową i truskawkami w galaretce

4.83 (6 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne warstwowe ciasto z lekko czekoladowym biszkoptem, truskawkową żelką, wkładką serowo-kokosową, warstwą truskawek w galaretce i masa śmietanową. Takie ciasto możemy przygotowywać nie tylko w sezonie truskawkowym, ale przez cały rok wykorzystując truskawki mrożone lub inne owoce.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blacha ok. 28x24 cm
    biszkopt :
    • 5 jajka,
    • 5 łyżki cukru,
    • 3 łyżki mąki pszennej ( z górką),
    • 2 łyżki budyniu czekoladowego ( z górka),
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 płaska łyżeczka oleju,
    • szczypta soli,
    masa serowa:
    • 500g twarogu mielonego ( może być tez twaróg z wiaderka),
    • 35 g wiórek kokosowych,
    • 3 jajka,
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
    • ok. 100g cukru,
    • 60 g oleju kokosowego,
    • szczypta soli,
    żelka truskawkowa:
    • 100 g truskawek ( mogą być mrożone),
    • galaretka truskawkowa,
    • 200 ml wrzątku,
    truskawki w galaretce:
    • 400 g truskawek ( mogą być mrożone),
    • 2 galaretki truskawkowe,
    • 400 ml gorącej wody,
    masa śmietanowa:
    • 400 ml śmietany 36 %,
    • 1 galaretka krystaliczna,
    • ok. 60 ml gorącej wody,
    oraz starta czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto z owocami Placek

Placek z wkładką serową i truskawkami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku zaczynamy od upieczenia i wystudzenia sernika. Musimy upiec go kilka godzin wcześniej aby wystygł i stężał.
    warstwa serowa:
    Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ser, budyń, olej i wiórki kokosowe. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Wkładamy sernik i pieczemy około 60-70 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia.
    biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    żelka truskawkowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w około 200 ml gorącej wody, studzimy.
    Umyte i oczyszczone truskawki dodajemy do galaretki i miksujemy na gładko, odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie tężejąca wylewamy na biszkopt.
    Na żelce kładziemy warstwę serową.
    truskawki w galaretce:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w około 400 ml gorącej wody, studzimy.
    Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy, wylewamy na sernik. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w około 60 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na truskawki w galaretce. Odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować