Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

  • wyświetlono: 7598 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Pyszna masa z mascarpone i mleka skondensowanego, to tego kwaśne owoce w galaretce... Nic dodać nic ująć :)

wedith1
  • 120min

Składniki

BISZKOPT:

5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

OWOCE W GALARETCE:

400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożone maliny i czerwona porzeczka)
opakowanie galaretki (u mnie smak owoce leśne)
opakowanie cukru wanilinowego
1/3 szklanki wody

MASA:

puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
500 g serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

PONCZ:

pół szklanki wody
sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.

    Biszkopt podzielić na 3 blaty.
  • 2. OWOCE W GALARETCE:
    Owoce, cukier wanilinowy i wodę zagotować (nie gotować za długo by owoce się nie rozpadły), dodać galaretkę, dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimną włożyć do lodówki (jeśli nam się spieszy do zamrażalki) i poczekać aż galaretka zacznie lekko tężeć (trzeba pilnować).
  • 3. MASA:
    Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko skondensowane chwilę zmiksować, następnie dodać serek mascarpone, miksować aż masa stanie się gładka (bez grudek) Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i połączyć z całą masą.

    Uwaga , szybko tężeje wiec dobrze by galaretka była już gotowa (tężęjąca)
  • 4. Pierwszy blat włożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć galaretkę, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 3/4 masy z mascarpone. Nałożyć 3 blat, nasączyć ponczem i rozsmarować pozostałą część masy. Całość posypać gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortCiastobiszkoptDesermleko skondensowanemascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

truskawkowa  pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Biszkopt z truskawkową masą i delikatna pianką

Otwieramy sezon truskawkowy:)-pyszne...

Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką w galaretce

Dodane przez: Martyna1991

Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką...

Idealny bilans smakowy : jogurt...

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

Dodane przez: dagita

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

Bardzo lekkie ciasto zainspirowane...

Chałwowy puszek

Dodane przez: kasiunia860

Biszkopt z masą chałwową

Ciasto jest delikatne i puszyste,...

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Sernik na czekoladowym cieście...

Ciasto Pomarańczowiec z biszkoptem i masą budyniową

Dodane przez: Joanna Kryla

Ciasto Pomarańczowiec z biszkoptem i masą...

Pyszne cytrusowe ciacho, w sam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE