Deser z kaszy pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wypłukaną kaszę gotować z mlekiem, cukrem i aromatem przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i zostawić do wystygnięcia.
Krem karmelowy:
Do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Odgrzewać nie mieszając, aż cały rozpuści się i będzie mieć bursztynowy kolor.
Karmel zdjąć z ognia, ostrożnie i powoli wlać śmietanę (najlepiej odsunąć się trochę) mieszając długą łyżką. Postawić z powrotem na gaz, podgrzewać i mieszać, aż całość będzie miało jednolitą konsystencję. Wyłączyć gaz. Dodać masło i wymieszać. Ostudzić.
Do szklanek lub innych naczyń wkładać kolejno porcję kaszy, pokruszone herbatniki, sos karmelowy, kasz, herbatniki.
Komentarze