Deser z kaszy pęczak

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

zdrowe_kasze

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • KREM KARMELOWY:
    - cukier kryształ: 1 szklanka
    - masło w temperaturze pokojowej: 1 łyżka
    - śmietana słodka 30% (temperatura pokojowa): 1 szklanka
    KASZA PęCZAK:
    - kasza pęczak (kaszę wypłukać zimną wodą): 1 szklanka
    - mleko zwykłe: 2 szklanki
    - cukier kryształ: 2 łyżeczki
    - aromat wanilowy: 0.5 łyżeczki
    HERBATNIKI:
    - herbatniki (Herbatniki pokruszyć dłoniami.): 12 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z kaszy pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypłukaną kaszę gotować z mlekiem, cukrem i aromatem przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i zostawić do wystygnięcia.

    Krem karmelowy:
    Do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Odgrzewać nie mieszając, aż cały rozpuści się i będzie mieć bursztynowy kolor.
    Karmel zdjąć z ognia, ostrożnie i powoli wlać śmietanę (najlepiej odsunąć się trochę) mieszając długą łyżką. Postawić z powrotem na gaz, podgrzewać i mieszać, aż całość będzie miało jednolitą konsystencję. Wyłączyć gaz. Dodać masło i wymieszać. Ostudzić.

    Do szklanek lub innych naczyń wkładać kolejno porcję kaszy, pokruszone herbatniki, sos karmelowy, kasz, herbatniki.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować