Gryczane cebulaki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Te cebulaki mają puszyste ciasto, dużą ilość cebulki i są sycące dzięki kaszy gryczanej. Fajny smak, pomysł na wegetariańską przekąskę, po prostu pyszne !

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - drożdże świeże piekarskie: 5 dekagramów
    - cukier kryształ: 1 łyżka
    - mąka poznańska (równie dobra będzie np. krupczatka): 0.5 kilograma
    - mleko ciepłe: 1 szklanka
    - jaja kurze: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - masło rozrtopione: 5 dekagramów
    FARSZ:
    - cebula: 1 kilogram
    - olej roślinny: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - kasza gryczana ugotowana: 1 szklanka
    - sól do smaku: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny do smaku: 1 łyżeczka
    DO SMAROWANIA SUROWYCH CEBULARZY POTRZEBA::
    - jaja: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gryczane cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże należy rozetrzeć z cukrem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Wszystkie składniki ciasta dodać do rozczynu. Wyrobić dłoniami ciasto. Włożyć do miski i odstawić do podwojenia swojej objętości w ciepłe miejsce.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle z olejem do miękkości, przyprawić solą.
  • 4. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 12 części. Każdą część uformować w bułeczkę i spłaszczać.
  • 5. Bułeczki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
    Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  • 6. Po tym czasie rozdzielić cebulę, kładąc ją na każdą bułeczkę. Na wierzchu położyć kaszę gryczaną i oprószyć pieprzem.
  • 7. Piec około 20 minut. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować