Te cebulaki mają puszyste ciasto, dużą ilość cebulki i są sycące dzięki kaszy gryczanej. Fajny smak, pomysł na wegetariańską przekąskę, po prostu pyszne !
Gryczane cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże należy rozetrzeć z cukrem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Wszystkie składniki ciasta dodać do rozczynu. Wyrobić dłoniami ciasto. Włożyć do miski i odstawić do podwojenia swojej objętości w ciepłe miejsce.
3.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle z olejem do miękkości, przyprawić solą.
4.Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 12 części. Każdą część uformować w bułeczkę i spłaszczać.
5.Bułeczki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
6.Po tym czasie rozdzielić cebulę, kładąc ją na każdą bułeczkę. Na wierzchu położyć kaszę gryczaną i oprószyć pieprzem.
Komentarze