Zupa klopsami z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku należy zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Pietruszkę, marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce.
W między czasie mięso mielone należy dokładnie wyrobić z kaszą manną i doprawić je do smaku solą i pieprzem.
Z tak przygotowanego mięsa należy formować małe klopsiki- kulki o wielkości orzecha laskowego.
Następnie pojedynczo wrzucać mięsne kulki do wrzątku.
Zmniejszyć gaz i pozwolić, żeby się powoli gotowało. Po około 10 minutach można dodać starte warzywa.
Gotować jeszcze 5 minut, po czym dodać fasolę razem z zalewą oraz doprawić do smaku solą i chilli.
Zagotować i wyłączyć gaz. Dodać śmietanę.
Przygotowanie kluseczek:
Kaszkę kukurydzianą połączyć z jajkiem, solą, chilli i powoli, partiami dodawać po trochę wody, tak aby z ciasta dało się formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki spłaszczać i smażyć na złoty kolor na gorącym oleju.
Komentarze