Deser "Trzy smaki"

4.4 (5 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gdy chodzi za Wami coś słodkiego, a nie wiecie na co się zdecydować, to może najlepiej zdecydować się na wszystko, ale po trochu? Ja tak zrobiłam, a przy okazji wykorzystałam mocno dojrzałe owoce. Zero marnowania, a ile przyjemności! :D
Deser "Trzy smaki" to połączenie galaretki z kawałkami pomarańczy, śmietankowego puddingu oraz śliwkowej frużeliny. Całość przygotowana w mniej kalorycznej wersji na bazie ksylitolu.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Poniżej podaję proporcje na słoiczek frużeliny śliwkowej.
    Do przygotowania dwóch deserów użyłam jej tylko 3 łyżki.

    GALARETKA
    - 1 duża pomarańcza
    - 1 opakowanie galaretki cytrynowej (bez cukru)
    - 2 łyżki ksylitolu
    - 400 ml wody

    PUDDING ŚMIEATANKOWY
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
    - 2 łyżki ksylitolu
    - 400 ml mleka

    FRUŻELINA ŚLIWKOWA
    - 500 g śliwek
    - sok z 1/2 cytryny
    - 100 g ksylitolu
    - 125 ml wody
    - 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    - 1,5 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser "trzy smaki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy i odmierzamy 400 ml. Zawartość opakowania z galaretką wsypujemy do gorącej wody, dodajemy ksylitol, dokładnie mieszamy i studzimy. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do szklanek lub pucharków, zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 2. Z 400 ml zimnego mleka odlewamy ćwierć szklanki, wsypujemy do niej zawartość opakowania z budyniem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, a gdy się zagotuje wlewamy zawartość szklanki i mieszamy do momentu zgęstnienia. Budyń studzimy, a następnie układamy na wierzchu stężałej galaretki. Ponownie wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 3. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka. Do owoców dodajemy 2/5 szklanki wody, sok z cytryny oraz ksylitol i gotujemy przez chwilę w zależności od pożądanej gładkości frużeliny. W pozostałej części zimnej wody rozpuszczamy żelatynę i skrobię, dodajemy do garnka i mieszamy. Frużelinę studzimy i układamy na stężałym budyniu (po około 1,5 łyżki).

Porady

Pozostałą frużelinę śliwkową możecie wykorzystać jako dodatek do: gofrów, naleśników, racuszków, pieczywa, jogurtów, ciast lub ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Deser lodowy "Trzy smaki"

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chałka TRZY SMAKI

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chałka TRZY SMAKI

benka Ciasto drożdżowe w trzech smakach i kolorach splecionych ze sobą. 2 godz.

To może cię zainteresować