Deser marengowy z lekkim kremem pomarańczowym

4.5 (146 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Orzeźwiający zapach i smak pomarańczy połączony z kruchą i delikatną bezą. Roskosz podniebienia z każdym kęsem.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • Marengi (bezy):
    6 białek
    ok. 1,5 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

    Lekki krem pomarańczowy:
    6 dużych kwaskowych pomarańczy
    5-6 łyżek mąki
    35 dag masła
    6 żółtek
    4-5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Deser marengowy z lekkim kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marengi (małe bezy): Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę usztywniamy cukrem pudrem. Pianę wyciskamy szprycą z ozdobną końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem i suszymy w temperaturze 90-130 stopni C ok. 3-4 godzin.
  • 2. Lekki krem pomarańczowy: Robimy jasną zasmażkę z mąki i 15 dag masła, rozprowadzamy sokiem z 4 pomarańczy. Do gorącej zasmażki dodajemy żółtka i cukier i energicznie mieszamy. Zasmażkę odstawiamy do przestudzenia. Pozostałe masło ucieramy mikserem, następnie stopniowo dodajemy przestudzoną zasmażkę. Ucieramy na jednolitą puszystą masę. Pozostałe pomarańcze obieramy i filetujemy, następnie dodajemy do kremu i ręcznie mieszamy.
    Wcześniej ususzone bezy i krem przekładamy do pucharków i odstawiamy w chłodne miejsce.

Porady

Zamiast deserów w pucharkach, można również zrobić torcik marengowy. Wystarczy ususzyć jedną okrągłą gładką bezę o średnicy około 25 cm na spód, drugą takiej samej wielkości, ale wyciśniętą przez szprycę ozdobną końcówką. Ususzone spody bezowe przekładamy taką samą masą i odstawiamy do schłodzenia. Do kremu zamiast pomarańczy można użyć innych owoców cytrusowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować