deser czekoladowy z kandyzowanymi owocami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Przy tym deserze przymknęłam oko na kalorie

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - gorzka czekolada: 100 gramów
    - śmietanka 30 %: 200 gramów
    - kandyzowane wiśnie: 2 łyżki
    - Żelatyna: 3 łyżeczki
    - kandyzowane krążki pomarańczy: 5 sztuk
    - przyprawa do kawy i deserów (cynamon, kardamon, wanilia): 1 szczypta
    - wiórki kokosowe: 1 łyżka
    - kora cynamonu: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser czekoladowy z kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 100 g śmietany podgrzać na małym ogniu,
    dodać połamaną czekoladę,
    podgrzewać mieszając, aż się rozpuści,
    żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do śmietany, ostudzić,
  • 2. pozostałą śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać śmietanę z czekoladą, przyprawić przyprawą do deserów,
    do foremek na galaretkę wrzucić kilka wiśni kandyzowanych,
    zalać porcją masy, wstawić do lodówki na półtorej godziny,
  • 3. foremki wstawiać na chwilę do gorącej wody, a następnie przełożyć deser na talerze,
    przy każdej porcji postawić krążek pomarańczy i korę cynamonu,
    talerze dookoła udekorować przyprawą do deserów i wiórkami kokosowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować