Deser brzdącowy

4.71 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser na bazie bitej śmietany i kakao. Krem wykorzystywany jest do przygotowania ciasta "Brzdąc", które jest bardzo popularne w Wielkopolsce, a zwłaszcza w Poznaniu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa brzdącowa:
    śmietana 30% - 2 szklanki
    cukier - 1/3 szklanki
    cukier z wanilią - 2 łyżeczki
    kakao - 2 łyżeczki
    żelatyna - 1 łyżka

    Masa śmietanowa:
    śmietana 30% - 1 szklanka
    serek mascarpone - 3 łyżki
    cukier puder - 1 łyżka

    Dekoracja:
    rurki waflowe
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser brzdącowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa brzdącowa: śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz kakao, mieszamy i zagotowujemy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki i schładzamy przez 8 godzin.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Studzimy. Schłodzoną masę ubijamy na sztywno. Łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną i dodajemy do masy. Krem kakaowy nakładamy do pucharków.
  • 3. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Masę nakładamy do szprycy i dekorujemy nią masę brzdącową. Dekorujemy rurkami waflowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować