Nie wiem czy taka nazwa jest Wam znana, ale w Poznaniu tak nazywają tort z kremem czekoladowym . Ja w sumie też poznałam tą nazwę dopiero po przeprowadzce do Poznania. Ale tort jest naprawdę pyszny:)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem brzdącowy:
900 ml śmietany 30%
200 g czekolady mlecznej
1 łyżka kakao
1 śmietan-fix
Nasączenie:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
Dodatkowo :
80 g czekolady gorzkiej
Prosty tort brzdącowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
W małej misce wymieszać mąkę,kakao i proszek. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki,i mieszać łyżką do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 15-18 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na trzy blaty.
2.Krem brzdącowy:
Krem przygotować na noc przed składaniem tortu. Do rondelka przełożyć śmietankę. Dodać czekoladę i ogrzewać do rozpuszczenia czekolady. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia,nakryć folią dotykając powierzchni i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia ubić na sztywny krem. Ustabilizować śmietan-fixem.
3.Składanie tortu:
Z kawy i wrzątku zrobić nasączenie. Ostudzić.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć kawa. Wyłożyć 1/3 kremu. Kolejne warstwy dokładnie tak samo wykonać. Wierzch i boki tortu obłożyć masa. Na wierzch zrobić rozetki z kremu.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przygotować ozdoby na papierze do pieczenia. Gdy zastygną udekorować tort. Smacznego!
Komentarze