Delikatny rosół

4.5 (199 ocen)

Jest lekko słodkawy, delikatny i chudy.

Składniki:

  • 6 indyczych szyjek

    włoszczyzna: marchew, seler, por, korzeń pietruszki

    jedna cebula

    liść laurowy, ziele angielskie

    sól, pieprz, natka pietruszki

    do podania rosołu proponuję makaron jajeczny lub kluski lane
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Delikatny rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zimnej wody włożyć mięso i zagotować na małym ogniu. Pogotować chwilę i zdjęć szumy.

    Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i jedną cebulę, całość pogotować około godziny na wolnym ogniu.

    Dodać umytą i obraną włoszczyznę i gotować kolejne 40 minut. Doprawić solą , pieprzem opcjonalnie vegetą.

    Pamiętajcie, że tylko powoli gotowany rosół będzie klarowny i aromatyczny. Mój rosół okazał się doskonały, delikatny, lekko słodkawy i chudy.

    Podaję go z cienkim makaronem jajecznym, marchewką pokrojoną w plastry i solidną szczyptą natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować