Rosół drobiowo - wołowy, delikatny i zdrowy

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Każdy ma swój przepis na rosół, mój jest bardzo prosty, bez udziwnień, właśnie taki jaki znam od dziecka, bez dodatku liścia, ziela angielskiego czy czosnku, bez kostek rosołowych czy wegety, po prostu zdrowy i pyszny :) Taki delikatny rosołek możemy podać małemu dziecku czy seniorowi.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 800 g szpondra wołowego lub inny kawałek byle z kością
    1/2 kury rosołowej (może być z wątróbką) lub kurczaka zagrodowego
    skrzydło indycze lub gęsie
    3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, nieduży por, cebula przypieczona nad ogniem
    sól, pieprz ziarnisty do gotowania
    posiekana natka pietruszki i pieprz świeżo mielony dodane na talerzach
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół drobiowo - wołowy, delikatny i zdrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do większego garnka ok. 5 l, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania.
    Musimy przypilnować początek, kiedy woda zaczyna wrzeć natychmiast przykręcamy kurek, zdejmujemy szumowiny, dodajemy warzywa, sól i pieprz w ziarnach, pozwalamy na powolne gotowanie tak aby nie bulgotał tylko pyrkał.
    Daje to nam gwarancję, że rosół będzie klarowny.
    Gotujemy do miękkości wołowiny, czyli mniej więcej 1,5 - 2 h.
    Przygotowane talerze z makaronem zalewamy gorącym rosołem, posypujemy natką i świeżo mielonym pieprzem.
    Smacznego

Porady

Aby rosół spełniał nasze oczekiwania musimy użyć mięsa świeże nie mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować