DELIKATNY JABŁECZNIK

5 (182 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Ciasto o delikatnym smaku. Jabłka powodują , że ciasto jest wilgotne.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki :
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    3/4 kostki masła
    4 jajka
    proszek do pieczenia (na 0, 5 kg mąki)

    1 kg jabłek
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delikatny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DELIKATNY JABŁECZNIK
1. Cukier i jajka wymieszać. Dodać rozpuszczone (ostudzone) masło, wymieszać. Wsypać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie utrzeć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do masy i razem połączyć. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wym. 35 cm x 23 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 st. - 180 st ok 45 - 50 minut. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

Moja rada : Mleko można zastąpić jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować