Jabłecznik delikatny pod chmurką

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jabłeczniki stają się modne za sprawą naszych dalekich sąsiadów ;) U mnie w domu przede wszystkim na niedzielę piekło się szarlotki i jabłeczniki z dużą dawka cynamonu ;) Za sprawą jabłonek rosnących w ogródku. Do dziś niestety została się tylko jedna jabłoń, ma za to pyszne owoce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 4 jaja
    - 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/3 szkl. cukru
    - skórka otarta z połówki cytryny + jedna łyżeczka soku z cytryny

    Nadzienie jabłkowe:

    Można kupić dwa litrowe słoiki jabłek już pasteryzowanych, lub zrobić konfiturę jabłkową samemu, potrzeba do tego ok 2,5 kg jabłek ( mniej a więcej ;)) Jabłuszka obieramy, kroimy w grubszą kostkę pozbywając się gniazd nasiennych, prażymy na wolnym ogniu dodając 2 łyżki cukru, co chwilkę mieszając i podlewając wodą by się nie przypaliły.

    - 1,75 litra uprażonych jabłek (mało-słodkich)
    - 3 galaretki: cytrynowa, agrestowa, pomarańczowa ( każda po 75g)

    Dodatkowo:

    - 500 ml śmietanki kremówki
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 zagęstniki do śmietanki (te po 13g)
    - 4 kostki gorzkiej czekolady
    - posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik delikatny pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czas przygotowania:ok. 1,5 h ; blacha: 23cm x 34cm

    Białka ubić, dodać cukier, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie po kilka łyżek mąk z proszkiem do pieczenia, starannie mieszając łyżką. Na końcu skórkę i sok z cytryny, wymieszać i wylać ciasto na brytfankę. Piec ok 25 min. na kolor złoty w temp. 150 st. C.

    Jabłka: Do gorącej konfitury wsypać kolejno galaretki i intensywnie wymieszać, zdjąć z ognia, zostawić do przestudzenia.

    Na zimny biszkopt wyłożyć bardzo ciepłe (ale nie gorące) nadzienie jabłkowe, ( najlepiej przed nałożeniem konfitury biszkopt dać do specjalnej formy by jabłka nie spłynęły). Włożyć do lodówki na ok 30 min do momentu zastygnięcia nadzienia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikami. Ubitą wyłożyć na jabłka. Zetrzeć czekoladę na grubych oczkach, posypać całość czekoladą oraz posypką :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować