Pulpety:
1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
1 mała kajzerka
1 mała cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
pieprz świeżo zmielony
przyprawa do mięsa wieprzowego
sól do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
maka do obtoczenia
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
150ml bulionu drobiowego
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki śmietany 18 proc
natka do dekoracji
Delikatne pulpety z łopatki w sosie pomidorowo śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pod koniec dodać starty ząbek czosnku.
Kajzerkę namoczyć , w mleku , odcisnąć.
Mięso zmielić, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, jajko i dodać odciśniętą kajzerkę i przyprawić do smaku. Wyrobić gładką masę , formować okrągłe pulpety.
Pulpety podsmażyć na niewielkiej ilości oleju , dodać bulion i pod przykryciem gotować około 10 minut.Nastepnie dodać przecier pomidorowy i całość gotować pod przykryciem aż do miękkości mięsa.Pod koniec doprawić śmietaną i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami i ulubiona surówką, smacznego:)
Komentarze