Delikatne pulpety z łopatki w sosie pomidorowo śmietanowym

5 (2 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób

smaczne :)

  • 35 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Pulpety:
    1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
    1 mała kajzerka
    1 mała cebula
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    pieprz świeżo zmielony
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    sól do smaku
    1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
    maka do obtoczenia
    olej do smażenia
    Sos pomidorowy:

    150ml bulionu drobiowego
    3/4 szklanki przecieru pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki śmietany 18 proc
    natka do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Delikatne pulpety z łopatki w sosie pomidorowo śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pod koniec dodać starty ząbek czosnku.
    Kajzerkę namoczyć , w mleku , odcisnąć.
    Mięso zmielić, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, jajko i dodać odciśniętą kajzerkę i przyprawić do smaku. Wyrobić gładką masę , formować okrągłe pulpety.
    Pulpety podsmażyć na niewielkiej ilości oleju , dodać bulion i pod przykryciem gotować około 10 minut.Nastepnie dodać przecier pomidorowy i całość gotować pod przykryciem aż do miękkości mięsa.Pod koniec doprawić śmietaną i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Podawać z ziemniakami i ulubiona surówką, smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować