Delikatna babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksując. Z białek ubijamy pianę (w osobnej misce). Przesianą mąkę dodajemy do masy z żółtkami i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy.
2.Ciasto (powinno być dość gęste) przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy przez ok 45min (w połowie pieczenia babka pęknie od góry; pod koniec natomiast możemy sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy dobrze się upiekła, jeśli nie, to zostawmy jeszcze ciasto na jakieś 10 min w piekarniku w temp. 150st.C)
3.Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia, jednak z doświadczenia wiem, że ciasto kusi swoim zapachem i wyglądem i zjedzone zostaje jeszcze na ciepło :)
Można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą / lukrem.
Porady
Jeżeli cytryna jest mała lub ma dość grubą skórę, możemy dodać jeszcze kilka kropel aromatu cytrynowego lub nawet pomarańczowego - będzie przepyszna!
Komentarze