Domowe czekoladki z bakaliami tzw. "Blok orzechowy"

0 (0 ocen)

Fajny pomysł szczególnie dla wielbicieli czekolady i domowych przysmaków :)

Składniki:

  • - 250g masła
    - 500g mleka w proszku
    - 1/2 szklanki wody
    - 1,5 szklanki cukru pudru
    - 6 łyżek kakao
    - garść siekanych orzechów
    - kandyzowane owoce
    - pokruszone herbatniki
    - inne ulubione bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe czekoladki z bakaliami tzw. "blok orzechowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlewamy wodę, wrzucamy masło i podgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy kakao, mieszamy (nie gotujemy!!!!) a następnie odstawiamy na 25-30min do przestygnięcia.
  • 2. Dodajemy stopniowo mleko w proszku, ciągle dokładnie mieszając / zagniatając (trzeba uważać żeby tłuszcz nie oddzielał się od reszty).
    Możemy dodać już wszystkie bakalie, lub - tak jak ja to robię: przekładamy masę do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wciskamy w nią bakalie. Następnie przykrywamy wszystko arkuszem papieru do pieczenia i nakładamy na to jakieś ciężkie naczynie aby wszystko dobrze się wyrównało.
  • 3. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce.
    Gdy czekolada już będzie twarda - kroimy w paseczki / kosteczkę :)

Porady

Najlepiej włożyć czekoladę na całą noc do lodówki i dopiero następnego dnia kroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować