Ciasto orzechowo-budyniowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto dla miłośników orzechów :) Słodkie z dużą ilością kremu, idealne do kawy :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    150 g masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
    Warstwa orzechowa:
    250 g orzechów włoskich
    75 g masła
    5 łyżek cukru
    2 łyżki miodu
    Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
    Masa maślana:
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    350 g masła
    2 opakowania dużego budyniu śmietankowego bez cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Ciasto orzechowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.
    Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
    Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
    Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
    Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.

Porady

Najlepiej upiec blaty ciasta dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować