DELICJA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

0 (0 ocen)

To ciasto upiekłam kiedyś na imieniny mojej mama, była zadowolona i bardzo jej smakował

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    3 czubate szklanki mąki pszennej
    1 niepełna szklanka cukru
    2 łyżki miodu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    200 g margaryny

    BISZKOPT:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki wody
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    2 szklanki mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    3/4 szklanki cukru
    250 g masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    PONADTO:
    100 g czekolady deserowej
    100 g czekolady białej
    tłuszcz do wysmarowania blaszki
    mąka do obsypania formy
    pergamin
    delicje szapańskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delicja z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE: Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników, wyrobić ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować przełożyć do dwóch jednakowych natłuszczonych i obsypanych mąką blaszek o wym 25x36 cm i po nakłuwać widelcem. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.
  • 2. BISZKOPT: Białka ubić energicznie z cukrem, dodać wodę, żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25x36 cm i piec w temp 180 stopni przez 30 minut.
  • 3. MASA BUDYNIOWA: W 1/2 szklance mleka rozmieszać mąkę, resztę mleka zagotować z cukrem, dodać mleko z mąką do gotującego się mleka, mieszając i gotować 1-2 minuty zdjąć z ognia i wystudzić. Do budyniu dodać masło i dokładnie utrzeć.
  • 4. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Na jeden płat ostudzonego ciasta kruchego wyłożyć połowę masy i rozsmaruj, przykryć ostudzonym biszkoptem posmarować resztą kremu i przykryć drugim płatem ciasta kruchego. Ułożyć delicje na cieście kruchym ale odwrotnie (czekolada w dół) a czekoladę deserową i białą rozpuścić osobno na parze i udekorować wierzch ciasta tak aby nie przykryć delicji
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować