Delicja z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE: Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników, wyrobić ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować przełożyć do dwóch jednakowych natłuszczonych i obsypanych mąką blaszek o wym 25x36 cm i po nakłuwać widelcem. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.
2.BISZKOPT: Białka ubić energicznie z cukrem, dodać wodę, żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25x36 cm i piec w temp 180 stopni przez 30 minut.
3.MASA BUDYNIOWA: W 1/2 szklance mleka rozmieszać mąkę, resztę mleka zagotować z cukrem, dodać mleko z mąką do gotującego się mleka, mieszając i gotować 1-2 minuty zdjąć z ognia i wystudzić. Do budyniu dodać masło i dokładnie utrzeć.
4.PRZEŁOŻENIE PLACKA: Na jeden płat ostudzonego ciasta kruchego wyłożyć połowę masy i rozsmaruj, przykryć ostudzonym biszkoptem posmarować resztą kremu i przykryć drugim płatem ciasta kruchego. Ułożyć delicje na cieście kruchym ale odwrotnie (czekolada w dół) a czekoladę deserową i białą rozpuścić osobno na parze i udekorować wierzch ciasta tak aby nie przykryć delicji
Komentarze