Barszcz kiszony czerwony robił mój dziadek więc teraz od dłuższego czasu pojawia się u mnie na stole wigilijnym.
30 min
Składniki:
2 kg buraków czerwonych podłużnych
2-3 marchewki
polski czosnek
5 l niegazowanej wody mineralnej
kromka chleba razowego
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka grzybków suszonych
Wigilijny kiszony barszczyk czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować gliniak umyć i osuszyć. Buraki obieramy i kroimy w plastry i zalewamy przegotowaną wodą niegazowaną (może być chłodna), obieramy marchewkę, czosnek (nie rozcieramy mają byc ząbki) wrzucamy do buraków wraz z chlebem razowym i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w dość ciepłe miejsce (ja ustawiłam gliniak na taborecie blisko kaloryfera odkręconego na full). Po 14 dniach utworzony koncentrac buraczany przecedzamy do dużego garnka przez sito (tak aby plastry buraków, marchewka i czosnek były na sicie) i podlewamy przegotowaną zwykłą wodą i stawiamy na ogniu wrzucamy 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i troszkę grzybków suszonych (ja użyłam samych ogonków) i doprawiamy do smaku i tak przygotowany barszczyk czerwony podajemy na stole wigilijnym.
Porady
Same ogonki grzybów dodałam ponieważ jest wyczuwalny posmak grzybowy.
Komentarze