WIGILIJNY KISZONY BARSZCZYK CZERWONY

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Barszcz kiszony czerwony robił mój dziadek więc teraz od dłuższego czasu pojawia się u mnie na stole wigilijnym.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg buraków czerwonych podłużnych
    2-3 marchewki
    polski czosnek
    5 l niegazowanej wody mineralnej
    kromka chleba razowego
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    kilka grzybków suszonych
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wigilijny kiszony barszczyk czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować gliniak umyć i osuszyć. Buraki obieramy i kroimy w plastry i zalewamy przegotowaną wodą niegazowaną (może być chłodna), obieramy marchewkę, czosnek (nie rozcieramy mają byc ząbki) wrzucamy do buraków wraz z chlebem razowym i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w dość ciepłe miejsce (ja ustawiłam gliniak na taborecie blisko kaloryfera odkręconego na full). Po 14 dniach utworzony koncentrac buraczany przecedzamy do dużego garnka przez sito (tak aby plastry buraków, marchewka i czosnek były na sicie) i podlewamy przegotowaną zwykłą wodą i stawiamy na ogniu wrzucamy 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i troszkę grzybków suszonych (ja użyłam samych ogonków) i doprawiamy do smaku i tak przygotowany barszczyk czerwony podajemy na stole wigilijnym.

Porady

Same ogonki grzybów dodałam ponieważ jest wyczuwalny posmak grzybowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować