Delicja

5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na urlopie wychowawczym, więc mam więcej czasu, by doskonalić kulinarne umiejętności. Ten przepis mam od mamy.

Składniki:

  • Ciasto I:
    ● 7 jajek
    ● 1 szkl. cukru kryształu
    ● 1 szkl. mąki pszennej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1,5 łyżki kakao
    Ciasto II:
    ● 4 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru kryształu
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 1/2 l mleka
    ● 2 budynie waniliowe
    ● kostka masła
    ● 2-3 łyżki cukru kryształu
    ● czerwona galaretka
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I: ubijamy pianę
    z białek. Ubijając, dodajemy kolejno
    cukier, żółtka, mąkę, proszek
    do pieczenia i kakao. Pieczemy ok. 40 minut w temp.
    180 °C. Upieczone ciasto przekrawamy
    na 2 części. Przygotowujemy
    galaretkę według przepisu
    na opakowaniu.
  • 2. Ciasto II: ubijamy pianę
    z białek. Dalej ubijając, dodajemy
    cukier, żółtka, mąkę i proszek
    do pieczenia. Pieczemy ok.
    30 minut w temp. 160 °C.
    W upieczonym cieście wykrawamy
    szklanką dziurki.
  • 3. Masa: na mleku gotujemy
    budyń z dodatkiem cukru. Studzimy.
    Masło ucieramy, dodając
    stopniowo budyń.
  • 4. Przekładanie: na ciasto kakaowe
    wykładamy połowę masy.
    Przykrywamy plackiem z dziurkami.
    Dziurki zalewamy gęstniejącą
    galaretką. Rozsmarowujemy
    drugą połowę masy
    i przykrywamy plackiem kakaowym.
    Polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować