DAKŁAS

4.5 (176 ocen)

Super wykwintne ciasto, bardzo słodkie,chrupiące i wilgotne za razem. Na upalne dni polecam z kawą mrożoną. Pozwoliło mi podbić serce ukochanego mężczyzny.

Składniki:

  • BEZA:
    10 białek
    szczypta soli
    1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1/3 szklanki posiekanych kandyzowanych daktyli
    2 szklanki cukru

    KREM:
    serek homogenizowany naturalny 600g
    śmietana kremówka 30% 250ml
    1 żółtko
    2 łyżki stołowe kajmaku
    1 cukier waniliowy
    2 śmietanfix
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Dakłas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE
    Beza - białka ubijamy ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier aż do połączenia składników.
  • 2. Dodajemy daktyle i orzechy delikatnie mieszając łyżką.
  • 3. Masę dzielimy na 2 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni po 30 minut każdą.
  • 4. Krem - śmietanę ubijamy z śmietanfixem następnie dodajemy pozostałe składniki.
  • 5. Zimną bezę przekładamy kremem i posypujemy gorzkim kakaem, odstawiamy na 30 min. do lodówki.

Porady

W trakcie pieczenia bezy dobrze jest lekko uchylić piekarnik, beza będzie bardziej krucha z wierzchu ale pozostanie mokra w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować