Dakłas a'la Sowa

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Kocham ten deser...Nie ma osoby która nie zachwyciłaby się tym niecodziennym smakiem kremu połączonym z zaskakującą chrupkością bakalii i bezy. Wbrew pozorom nie mdli słodyczą. Polecam zarówno do niedzielnej kawki jak i na wystawne przyjęcia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • beza:
    6 białek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki cukru pudru

    krem:
    250 g mascarpone
    400 ml śmietany kremówki 30%
    100 g masy kajmakowej z puszki
    pół szklanki orzechów włoskich
    10 fig

    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dakłas a'la sowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Daskos a'la Sowa 1. BEZA:
    Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na papierze do pieczenia odrysowujemy (od tortownicy lub talerza) dwa koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na blasze do pieczenia (jeśli nie zmieszczą się na jednym poziomie, można upiec na dwóch – polecam wtedy włączyć termoobieg). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce obu rodzajów cukru.Białka powinny być błyszczące. Dzielimy masę na dwie części i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy ok 90 minut, do momentu aż beza lekko się zarumieni i dobrze wysuszy w środku. Po upieczeniu pozostawiamy blaty do całkowitego wystudzenia.
    KREM
    Orzechy siekamy na drobniejsze części, figi kroimy na cieniutkie plasterki. Do jednej miski wkładamy mascarpone z masą karmelową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Obie masy delikatnie łączymy łyżką (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie!). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Krem chowamy do lodówki. Gdy blaty będą gotowe, na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy kakao. Schładzamy.

Porady

Latem bezę lubię przygotować dzień wcześniej żeby spoko nie wystygła, teraz zimą można ją szybciutko schłodzić na parapecie;P

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować