Czosnkowy boczek z przyprawami

5 (146 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy jest w piekarniku, po całym domu unosi się cudowny aromat. Każdy jest ciekawy , co tak ładnie pachnie. Ten przysmak niestety nie jest przeznaczony dla osób liczących kalorie.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg. boczku surowego
    1 opakowanie suszonych pomidorów z chili
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka soli
    8 ząbków czosnku
    Dodatkowo:
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Czosnkowy boczek z przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Boczek myję i osuszam, nacieram zmieszanymi przyprawami, obkładam pokrojonym w plasterki czosnkiem. Odstawiam do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przekładam do rękawa do pieczenia i na blaszkę. Piekę 1,5 godziny w temp. 180 stopni.
  • jk 2. Upieczony boczek, studzę, wstawiam do lodówki, aby dobrze zastygł, to ułatwia krojenie. Podaję bardzo często z chrzanem lecz także z kiszonym ogórkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować