Gdy jest w piekarniku, po całym domu unosi się cudowny aromat. Każdy jest ciekawy , co tak ładnie pachnie. Ten przysmak niestety nie jest przeznaczony dla osób liczących kalorie.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg. boczku surowego
1 opakowanie suszonych pomidorów z chili
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
8 ząbków czosnku
Dodatkowo:
rękaw do pieczenia
Czosnkowy boczek z przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek myję i osuszam, nacieram zmieszanymi przyprawami, obkładam pokrojonym w plasterki czosnkiem. Odstawiam do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przekładam do rękawa do pieczenia i na blaszkę. Piekę 1,5 godziny w temp. 180 stopni.
2.Upieczony boczek, studzę, wstawiam do lodówki, aby dobrze zastygł, to ułatwia krojenie. Podaję bardzo często z chrzanem lecz także z kiszonym ogórkiem.
Komentarze