Czosnkowy boczek

  • wyświetlono: 366 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Staram się robić swojskie wędliny do kanapek.Czasem z szynkowara,czasem z piekarnika.Zawsze to zdrowsza alternatywa niż kupne wędliny sklepowe.Ten boczuś uwielbia mój mąż.Jest soczysty no po prostu pyszny .Pysznie komponuje się z musztardą lub chrzanem:)

tyt
  • 18 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Boczek wieprzowy bez kości 1,5kg surowy
5 ząbków czosnku
pół łyżeczki soli
przyprawa do wieprzowiny(łyżka)
papryka ostra w proszku(dwie szczypty)
majeranek(pół łyżki)
łyżka oleju rzepakowego
rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Czosnkowy boczek

  • 1. Boczek myjemy,przyprawy rozrabiamy w miseczce z łyżką oleju.Do przypraw wyciskamy trzy ząbki czosnku,mieszamy.Nacieramy dokładnie boczek przyprawami a na górę kładziemy dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki i odstawiamy do lodówki na całą noc(może być dłużej).Po tym czasie boczuś wkładamy do rękawa i pieczemy 1,5 h w temp.180 stopni.Przed końcem pieczenia rozrywamy folię by się przyrumienił z góry.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczekczosnekmajeraneksólpapryka ostraprzyprawa do wieprzowiny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Boczek z szynkowara

Dodane przez: ula243

Boczek z szynkowara

Pyszny i pachnacy przyprawami boczek...

Boczek pieczony

Dodane przez: 2milutka

Boczek pieczony

Aromatyczny kawał mięsa natarty...

Boczek parzony.

Dodane przez: LIDECZKA

Boczek parzony

Idealny na kanapki.

Boczek pieczony

Dodane przez: Konto nieaktywne

Boczek pieczony

idealny z pajdą świeżego pieczywa

Pieczony boczek

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pieczony boczek

Ten boczek śnił mi się ostatnio...

Boczek nadziewany

Dodane przez: RedakcjaPP

Boczek nadziewany

Boczek nadziewany mielonym mięsem...