Czosnkowy boczek

5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Staram się robić swojskie wędliny do kanapek.Czasem z szynkowara,czasem z piekarnika.Zawsze to zdrowsza alternatywa niż kupne wędliny sklepowe.Ten boczuś uwielbia mój mąż.Jest soczysty no po prostu pyszny .Pysznie komponuje się z musztardą lub chrzanem:)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Boczek wieprzowy bez kości 1,5kg surowy
    5 ząbków czosnku
    pół łyżeczki soli
    przyprawa do wieprzowiny(łyżka)
    papryka ostra w proszku(dwie szczypty)
    majeranek(pół łyżki)
    łyżka oleju rzepakowego
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czosnkowy boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy,przyprawy rozrabiamy w miseczce z łyżką oleju.Do przypraw wyciskamy trzy ząbki czosnku,mieszamy.Nacieramy dokładnie boczek przyprawami a na górę kładziemy dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki i odstawiamy do lodówki na całą noc(może być dłużej).Po tym czasie boczuś wkładamy do rękawa i pieczemy 1,5 h w temp.180 stopni.Przed końcem pieczenia rozrywamy folię by się przyrumienił z góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Majeranek Papryka Sól

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować