Boczek pieczony ziołowo czosnkowy

4.9 (10 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5-2 kg surowego boczku
    Olej
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki tymianku
    0,5 łyżeczki majeranku
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wędliny

Boczek pieczony ziołowo czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła i przyprawy mieszamy w misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość łączymy z ketchupem, musztardą i śmietaną. Zalewamy olejem tak, aby uzyskać gęstą masę. Boczek nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
    Po tym czasie boczek przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 60-70 minut.
    Upieczony i ostudzony boczek wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można go pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować