Czerwone kopytka

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Czerwone kopytka, bo z dodatkiem buraków, z pewnością zadziwią domowników...to dobry sposób na *przemycenie* buraczków w potrawie.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 80 dag ugotowanych ziemniaków
    ok. 20 dag ugotowanych buraków
    ok. 2 szklanek mąki
    1 duże albo 2 małe jajka
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dodatki

Czerwone kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki najlepiej jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub po prostu je tłuczemy czy miażdżymy, dodajemy starte lub rozgniecione na pulpę buraczki.
    Robimy w ziemniaczano-buraczanej masie dołek, dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy.
    Ciasto musi być miękkie i elastyczne i nie powinno się kleić do rąk. Nie należy go mocno zagniatać, bo kluski mogą być później twarde.
    Wiadomo, jeśli ziemianki są bardziej wodniste trzeba dodać troszkę więcej mąki.
  • 2. Po zagnieceniu ciasto dzielimy na kawałki, które rolujemy na wałeczki.
    Wałeczki nagniatamy widelcem z wierzchu i kroimy na ukos na zgrabne kluseczki.
  • 3. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do wypłynięcia.

Porady

Takie kopytka mogą być samodzielnym daniem jeśli dodamy do nich skwarki i surówkę, mogą być dodatkiem do zup czy mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować