Czerwone curry z rybą i krewetkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pikantne i mega aromatyczne danie, idealne na sycący, zdrowy obiad.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g filetów białej ryby (u mnie miruna)
    10 krewetek
    1 łyżka czerwonej pasty curry
    400 ml mleka kokosowego
    1 szklanka mrożonej lub świeżej zielonej fasolki szparagowej
    1/4 małej cukinii
    1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju ryżowego
    cząstki limonki (do podania)
    świeża kolendra (do podania)
    ryż basmati (do podania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Ryba Dania jednogarnkowe

Czerwone curry z rybą i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z limonki i posmarować łyżeczką pasty curry, obsmażyć na patelni po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry, koncentrat, sos rybny, fasolkę oraz pokrojoną na cienkie półplasterki cukinię. Gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć, a warzywa będą lekko miękkie. Dodać krewetki i rybę. Pogotować 2-3 minuty na wolnym ogniu. Curry podawać z ugotowanym ryżem basmati, posiekaną kolendrą oraz cząstkami limonki.

Porady

Do curry możecie dodać dowolną białą rybę. Świetnie sprawdzi się tutaj np. dorsz. Czerwoną pastę curry można zastąpić żółtą lub zieloną, według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować