CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nasyci, rozgrzeje i sprawi, ze choć na chwilę przeniesiecie się w kierunku mojej ukochanej Tajlandii.Robi się je błyskawicznie , dosłownie w kilkanaście minut i tak samo błyskawicznie znika!Wielbiciele kuchni orientalnej z cała pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * krewetki tygrysie – 250 g
    * cebula – 1 szt
    * korzeń imbiru – 2 cm
    * czosnek – 2 ząbki
    * nasiona kuminu – 1 łyżeczka
    * czerwona pasta curry – 2 łyżki
    * mleko kokosowe – 400 m
    * sos rybny – 1 łyżka
    * liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki ) – 2 szt
    * świeże zioła – kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Pasty

Czerwone curry z krewetkami po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy.

    Wrzucamy przeciśnięty czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy.

    Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.

    Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut.

    Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą.



    Smacznego!

Porady

Ps. Świetnym dodatkiem jest kleks śmietany z odrobiną limonki – przełamie ostry smak curry!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Krewetki Owoce Pasta curry

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować