Czerwone curry z krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie domowe curry prawie jak z tajskiej kuchni.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - olej: 1 łyżka
    - limonka: 1 sztuka
    - skórka z limonki: 0.5 sztuki
    - sok z limonki: 0.5 sztuki
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - krewetki królewskie: 500 gramów
    - pomidory pokrojone w kostkę: 1 szklanka
    - sos rybny: 1 łyżka
    - bulion warzywny: 1 szklanka
    - mleko kokosowe: 250 mililitrów
    - pasta curry czerwona: 4 łyżki
    - dymka zielona posiekana: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - makaron chiński noodle: 1 sztuka
    - wrzątek: 500 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czerwone curry z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmrozone krewetki wymieszałam z pastą curry, przykryłam folią i wstawiłam na godzine do lodówki, by przeszły smakiem. Makaron zalałam wrzatkiem na 3 minuty tyle zeby wrzątek przykrył makaron. Odcedziłam. Gotowy.
  • 2. Olej rozgrzałam na patelni, dodałam cebulę, smażyłam do zeszklenia. Wlałam pomidory, dodałam skórkę z limonki, papryczke chilli drobno posiekaną, smażyłam ok 2 minut. Dodałam krewetki z pastą, wymieszałam i gotowałam chwile zeby się zagrzały. Wlałam mleko kokosowe, bulion, sos rybny i sok z limonki do smaku. Na koniec wrzuciłam zielone częsci dymki, wymieszałam, pogotowałam jeszcze minute. Podałam na makaronie z
    plasterkami limonki i posypane zielona dymką. Pyszne!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować