Czereśniowe tartaletki

0 (0 ocen)

W podobny sposób można przygotować deser z wykorzystaniem wiśni. Kruche ciasto w połączeniu z słodkimi czereśniami daje rewelacyjne połączenie. Krótko mówiąc nie wyobrażam sobie sezonu czereśniowego bez tego deseru:)

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
    • 1 żółtko,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1/3 łyżki octu,

    Dodatkowo:
    • Dojrzałe czereśnie (około ¾ litra)
    • Około 1-2 łyżki grysiku,
    • Cukier puder do posypania,
    • Tłuszcz do smarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery

Czereśniowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia, ocet oraz cukier puder. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3.
    Czereśnie myjemy i osuszamy. Tak przygotowane drylujemy.
    Foremki smarujemy tłuszczem.
  • wycinanie 2. Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy przygotowane foremki.
  • wyłożenie kaszy manna 3. Środek delikatnie oprószamy kaszą manną.
  • napełnienie owocami 4. Na kaszę wykładamy przygotowane czereśnie.
  • przed pieczeniem 5. Mniejszą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim czereśnie.
    Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia.
    Przestudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Dodatkowo można udekorować je świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować