Czekoladowy z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Ten smaczny tort upiekłam, aby uczcić rocznicę ślubu rodziców. To wspaniały prezent naspecjalne okazje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    ● szkl. cukru
    ● szkl. mąki
    ● bułka tarta i masło do formy
    ● łyżeczka kakao
    ● napar kawowy do nasączenia.
    Krem czekoladowy: 10 dag gorzkiej czekolady
    ● 3-4 łyżki mleka
    ● 40 dag masła
    ● 4 jajka
    ● szkl. cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● 25 ml spirytusu.
    Krem ajerkoniakowy:
    ● 6 płatków białej żelatyny
    ● 250 ml ajerkoniaku
    ● 600 ml kremówki
    ● 2 op. cukru waniliowego
    Do dekoracji: biała i ciemna polewa
    ● owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Czekoladowy z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowy z ajerkoniakiem 1. Z białek ubijamy pianę. Stopniowo
    dodajemy cukier, a potem
    żółtka. Ubijając na niższych obrotach,
    powoli wsypujemy mąkę.
    Dodajemy kakao, mieszamy.
    Ciasto wlewamy do natłuszczonej
    i posypanej bułką tortownicy
    o śr. 20 cm. Pieczemy ok. 35
    minut w temp. 180 °C. Studzimy,
    nasączamy naparem i przekrawamy
    na 5 krążków.
  • Czekoladowy z ajerkoniakiem 2. Czekoladę roztapiamy z mlekiem
    i studzimy. Jajka ubijamy
    z cukrami na parze. Studzimy.
    Masło ucieramy na puch. Dodajemy
    ubite jajka, wlewamy spirytus
    i mieszamy. 1/3 kremu
    odkładamy, a pozostały delikatnie
    miksujemy z czekoladą.
  • Czekoladowy z ajerkoniakiem 3. Żelatynę namaczamy, rozpuszczamy
    i studzimy. Mieszamy
    z ajerkoniakiem i chłodzimy.
    Do masy dodajemy śmietanę
    ubitą z cukrem waniliowym. Trzy
    krążki tortu przekładamy kremami:
    ajerkoniakowym, czekoladowym
    i ajerkoniakowym. Z pozostałych
    dwóch biszkoptów
    wykrawamy dowolnej wielkości
    cyfry i przekładamy odłożonym jasnym kremem. Dekorujemy
    polewami i owocami.

Porady

Żelatynę w płatkach możemy zastąpić żelatyną w proszku (10-11 g).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować