Czekoladowy z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z białek ubijamy pianę. Stopniowo
dodajemy cukier, a potem
żółtka. Ubijając na niższych obrotach,
powoli wsypujemy mąkę.
Dodajemy kakao, mieszamy.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej
i posypanej bułką tortownicy
o śr. 20 cm. Pieczemy ok. 35
minut w temp. 180 °C. Studzimy,
nasączamy naparem i przekrawamy
na 5 krążków.
2.Czekoladę roztapiamy z mlekiem
i studzimy. Jajka ubijamy
z cukrami na parze. Studzimy.
Masło ucieramy na puch. Dodajemy
ubite jajka, wlewamy spirytus
i mieszamy. 1/3 kremu
odkładamy, a pozostały delikatnie
miksujemy z czekoladą.
3.Żelatynę namaczamy, rozpuszczamy
i studzimy. Mieszamy
z ajerkoniakiem i chłodzimy.
Do masy dodajemy śmietanę
ubitą z cukrem waniliowym. Trzy
krążki tortu przekładamy kremami:
ajerkoniakowym, czekoladowym
i ajerkoniakowym. Z pozostałych
dwóch biszkoptów
wykrawamy dowolnej wielkości
cyfry i przekładamy odłożonym jasnym kremem. Dekorujemy
polewami i owocami.
Porady
Żelatynę w płatkach możemy zastąpić żelatyną w proszku (10-11 g).
Komentarze