Ptysie z ajerkoniakiem

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pyszne i lekkie jak pył

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    4 jajka
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    300ml zimnego mleka
    2 opakowania śnieżki
    Cukier puder
    50ml ajerkoniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką 3-5 minut. Wystudzić. Wbijać kolejno po jednym jajku i ucierać.Worek cukierniczy lub szprycę z końcówką gwiazdki napełnić ciastem i wyciskać okrągłe ptysie na blachę. Piec 35 minut w 200 stopni. Po upieczeniu gdy wystygną, przekroić na pół. Mleko ubić ze śnieżką i na koniec miksowania dodać ajerkoniak. Ptysie przełożyć masą i posypać cukrem pudrem. Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować