Intensywny czekoladowy smak biszkoptu, krem śmietankowy i wiśnie to idealne połączenie !
1 godz. 30 min
Składniki:
(składniki na tortownicę o średnicy 22 cm)
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
około pół tabliczki (50g) startej czekolady gorzkiej
Do obłożenia:
2 kremy śmietankowe lub waniliowe z paczki
600 ml mleka zimnego
ok 200g wiśni mrożonych ( albo świeżych)
słoik dżemu wiśniowego
ok 20 g startej czekolady gorzkiej albo wiórków czekoladowych
Czekoladowy tort z wisniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT CZEKOLADOWY
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ( ze szczyptą soli) ubijamy mikserem, a gdy piana jest już sztywna to łyżką dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakao i przy pomocy łyżki drewnianej mieszamy razem z masą jajeczną. Na koniec dodajemy startą czekoladę.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia ( boki niczym nie smarujemy). Ostrożnie wlewamy masę i formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 - 170 stop. C, pieczemy 35 - 40 min. Po upieczeniu ( jeszcze gorący biszkopt) upuszczamy w formie na podłogę z wysokości ok 60 cm ( dzięki temu biszkopt nie opadnie). Odstawiamy do piekarnika do wystygnięcia.
Gdy wystygnie, boki delikatnie oddzielamy nożem od formy i kroimy na 3 blaty.
2.KREM przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Mrożone wiśnie rozmrażamy.
3.BLATY ( dolny i środkowy) smarujemy dżemem i nakładamy kilka wiśni. Następnie delikatnie nakładamy porcje kremu.
Wierzch smarujemy cienko kremem i posypujemy tartą czekoladą.
Dookoła robimy kleksy z kremy i na co drugi - trzeci - kładziemy wisienkę.
Porady
Zamiast gotowego kremu można użyć ubitej śmietany kremówki : )
Komentarze