Pyszne, sycące danie. Jedna porcja to ok 350 kcal.
15 min
Składniki:
makaron penne pełnoziarnisty 80g
szpinak baby ok 50g
czosnek 2 ząbki
pomidorki cherry 4 sztuki
śmietanka 12% ok 3 płaskie łyżki
pieprz
olej rzepakowy - niewielka ilość ok pół łyżeczki
świeża bazylia do dekoracji
Makaron pełnoziarnisty ze świeżym szpinakiem baby i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Szpinak płuczemy, osuszamy i siekamy na kawałki. Do zeszklonego czosnku dodajemy szpinak i pokrojone na ćwiartki pomidorki.
Smażymy chwilkę, po czym dodajemy śmietankę i doprawiamy pieprzem.
w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
2.Ugotowany makaron wykładamy na talerz. Na nim układamy nasz szpinak z pomidorkami. Dekorujemy świeżą bazylią.
Komentarze