Czekoladowy sorbet możemy także zamrozić w pojemniku, a potem podawać w pucharku uformowany na pomocą gałkownicy do lodów.
Polecam dla miłośników czekoladowych słodkości.
Czekoladowy sorbet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy do niej cukier. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
2.W połowie powstałej słodkiej wody rozpuszczamy kakao. Mieszaniną zalewamy gotującą wodę. Wodę z kakao gotujemy około 5 minut.
3.Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia. Do powstałej masy dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze części.
4.Gdy czekolada się rozpuści, czekoladą masę studzimy. Przestudzoną przelewamy do foremek na lody. Sorbet wkładamy do zamrażalnika. Pozostawiamy go do całkowitego zamrożenia, najlepiej na całą noc. Gotowy wyjmujemy z foremek i podajemy.
Komentarze