Czekoladowy sorbet

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Czekoladowy sorbet możemy także zamrozić w pojemniku, a potem podawać w pucharku uformowany na pomocą gałkownicy do lodów.
Polecam dla miłośników czekoladowych słodkości.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk:
    • 2 szklanki wody,
    • 50 gram kakao,
    • 120 gram cukru,
    • 100 gram gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Czekoladowy sorbet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczenie cukru 1. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy do niej cukier. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
  • dodanie kakao 2. W połowie powstałej słodkiej wody rozpuszczamy kakao. Mieszaniną zalewamy gotującą wodę. Wodę z kakao gotujemy około 5 minut.
  • dodanie czekolady 3. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia. Do powstałej masy dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze części.
  • porcjowanie przed zamrożeniem 4. Gdy czekolada się rozpuści, czekoladą masę studzimy. Przestudzoną przelewamy do foremek na lody. Sorbet wkładamy do zamrażalnika. Pozostawiamy go do całkowitego zamrożenia, najlepiej na całą noc. Gotowy wyjmujemy z foremek i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować