Czekoladowo-kawowe ciasto z wisniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno dodając po łyżce cukru. Żółtka rozmieszać z octem, dodawać do ciasto porcjami oraz mąkę przesianą z proszkiem, kawe i olej, delikatnie mieszać łyżką.Ciasto wyłożyc na formę (25/35) wyłożoną papierem i psmarwaną tłuszczem (tylko dno blaszki). Piec ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2.Masa czekoladowa:
Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej do białości. Zdjąć z palnika i jeszcze chwilę poubijać. Przestudzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Masło utrzeć na puch po łyżce dodawać masy jajecznej a na koniec dodać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Odsaczone wisnie dodac do masy i wymieszac.
3.Bita śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Aby lepiej się rozpuściła można ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej.Żelatynę dodać do śmietany i razem zmiksować.
4.Biszkopt mozna nasaczyc zaparzona kawa lub nalewka z wisni. Na biszkopt wylozyc mase czekoladowa z wisniami a nastepnie bita smetane. Wstawic do lodowki.
5.Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej ze smietanka i zrobic esy-floresy na bitej smietanie. Calosc schlodzic.
Komentarze