CZEKOLADOWO-KAWOWE CIASTO Z WISNIAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto ktore polecam dla milosnikow czekolady, kawy o "podkreconym" smaku:)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1/2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
    2 lyzki oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    kostka masła (200 g)
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 czekolady gorzkiej (50g)
    1 szklanka wisni z nalewki - u mnie wlasnej roboty

    Bita śmietana:
    500 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukry pudru
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody

    Czekolada gorzka o smaku Expresso
    2 lyzki smietanki kremowki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowo-kawowe ciasto z wisniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno dodając po łyżce cukru. Żółtka rozmieszać z octem, dodawać do ciasto porcjami oraz mąkę przesianą z proszkiem, kawe i olej, delikatnie mieszać łyżką.Ciasto wyłożyc na formę (25/35) wyłożoną papierem i psmarwaną tłuszczem (tylko dno blaszki). Piec ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej do białości. Zdjąć z palnika i jeszcze chwilę poubijać. Przestudzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Masło utrzeć na puch po łyżce dodawać masy jajecznej a na koniec dodać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Odsaczone wisnie dodac do masy i wymieszac.
  • 3. Bita śmietana:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Aby lepiej się rozpuściła można ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej.Żelatynę dodać do śmietany i razem zmiksować.
  • 4. Biszkopt mozna nasaczyc zaparzona kawa lub nalewka z wisni. Na biszkopt wylozyc mase czekoladowa z wisniami a nastepnie bita smetane. Wstawic do lodowki.
  • 5. Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej ze smietanka i zrobic esy-floresy na bitej smietanie. Calosc schlodzic.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować