Czekoladowiec z kremem śmietanowo – bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 min. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Krem czekoladowo - budyniowy: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w niej budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę, zagotować. Czekoladę rozpuścić w 4 łyżkach mleka. Lekko ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę, dodając po łyżce rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt. Krem podzielić w proporcji 1/3 i 2/3 do mniejszej dodać Nutellę i krótko zmiksować.
3.Krem śmietanowo – bananowy: Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier oraz pokrojonego banana. Zmiksować do powstania gładkiej konsystencji. Na koniec wlać ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać.
4.Przełożenie:
Większą część kremu czekoladowego wyłożyć na pierwsze ciasto, przykryć go drugim ciastem. Posmarować go kremem Nutellowym. Na wierzch wyłożyć krem śmietanowo bananowy. Udekorować polewą czekoladową lub posypać kokosem.
Komentarze